Wijziging fiscaliteit 2023 PHEV

Auteur:
Timothy Peersman

Vanaf 1 januari 2023 zal de fiscale aftrekbaarheid van de fossiele brandstofkosten (diesel en benzine) wijzigen van respectievelijk 100% naar 50% en dit voor de plug in hybride voertuigen. De reden die de Belgische staat hiervoor aanhaalt is om PHEV rijders te motiveren om meer elektrisch te rijden.

Voorbeeld van de concrete impact

Als je een kost hebt van 200 euro, zal hiervan de helft namelijk 100 verworpen worden, hierdoor misloopt u 25 euro aan vennootschapsbelasting vermindering (200*0.5 = 100*0.25 venz).

Dit geldt niet voor de verbruikskosten van elektriciteit die 100% fiscaal aftrekbaar blijven.

Door deze nieuwe maatregel zijn wij bij Vmotors actief op zoek naar PHEV voertuigen waarbij de actieradius hoger dan 50 km ligt. Onze motivering hiervoor is dat men de meeste kms dan elektrisch zouden kunnen gereden worden. Om dit te staven hebben we mobiliteit Belgium geconsulteerd waar men online bevestigd dat de gemiddelde Belg 35 km per dag rijdt.

De modellen die hierdoor voornamelijk in onze scope terecht komen vind je hier.

Belangrijk kanttekening is dat elke bestelbon die voor 1/01/2023 wordt getekend nog onder het actuele fiscale systeem vallen met 100% fiscale aftrekbaarheid indien het een hybride betreft die onder de 50 gram CO² valt.

Neem gerust een kijkje op onze website om te zien welke PHEV bij u past of bezoek onze showroom waar wij u met veel plezier persoonlijk adviseren.

Hebt u verdere vragen?